Lexico Αγαπητή νέα μανούλα,
Ετοιμάσαμε για εσένα ένα λεξικό – οδηγό για να μην δυσκολευτείς καθόλου, με όλες αυτές τις άγνωστες λέξεις που περιγράφουν πολύ χρήσιμα βρεφικά προϊόντα.
Σου εξηγούμε τη χρήση τους και σου προτίνουμε τις ποσότητες που συνήθως είναι αρκετές στην καθημερινότητα με το μωράκι σου.
Εκτός λοιπόν απο το κρεβατάκι του μωρού και το καρότσι του, που όλοι γνωρίζουμε ότι χρειάζομαστε ξεκινάμε τα πιο βασικά πραγματάκια που θα χρειαστείς μόλις επιστρέψεις με το μωρό στο σπίτι από το μαιευτήριο.

Προίκα Μωρού
Η προίκα μωρού είναι ένα σετ από τρία πράγματα, που βάζουμε στη βρεφική κούνια. Την κουνουπιέρα, το πάπλωμα και την πάντα. Η πάντα είναι ένα προστατευτικό μαλακό μαξιλάρι σε σχήμα Π που στηρίζεται στα πλαϊνά της κούνιας για να μην χτυπάει το μωράκι μας όταν κοιμάται. Tα παιδιά κάνουν ανήσυχο ύπνο και χρειάζονται προστασία. Η προίκα του μωρού εκτός απο πρακτική, ομορφαίνει πολύ το βρεφικό δωμάτιο.
Μπορείς να τα αγοράσεις και χωριστά.
Μία προίκα μωρού είναι αρκετή. Θα τη βρείς στην κατηγορία Λευκά είδη, Προίκα μωρού.Σελτεδάκι

Το σελτεδάκι είναι ένα αδιάβροχο κάλυμμα που θα το βρείς σε πολλές διαστάσεις. Η κάτω πλευρά του είναι αδιάβροχη και η επάνω είναι πετσετέ. Σκοπός του είναι να συγκρατεί την υγρασία και να μην την αφήνει να εισχωρήσει στις μαλακές επιφάνειες που ακουμπάμε το μωρό. Δηλαδή στο στρώμα, στο ρηλάξ, στο καρότσι, στην αλλαξιέρα. Η υγρασία προέρχεται από το σώμα του μωρού, που ιδρώνει κατά τη διάρκεια του ύπνου, ιδιαίτερα στο κεφαλάκι, από γουλίτσες και τσισάκια ή υγρά κακάκια, που ξεφεύγουν από την πάνα και λερώνουν τα πάντα! Χρησιμοποιώντας γλιτώνεις το συνεχές καθάρισμα και προστατεύεις τις ευαίσθητες επιφάνειες. Τέσσερα έως έξι σελτεδάκια σε διάφορα μεγέθη είναι αρκετά. Θα τα βρείς στην κατηγορία Λευκά είδη, Αδιάβροχα σελτεδάκια.


Λαβέτα

Η λαβέτα είναι ένα πολύ απορροφητικό τετράγωνο πετσετάκι.  Σε κάθε γεύμα που θα βάζεις το μωρό στον ώμο σου για να ρευτεί θα χρησιμοποιείς οπωσδήποτε μία λαβέτα. Η γουλιά που συνήθως ακολουθεί το ρέψιμο του μωρού, θα απορροφηθεί από τη λαβέτα και δεν θα βρέξει την μπλούζα σου. Φυσικά με τη λαβέτα θα σκουπίζεις διαρκώς το στόμα του μωρού από τα σαλάκια και τις γουλίτσες που δεν σταματάνε όλη μέρα!  Έχουμε φτιάξει και τη λαβέτα XL. Έχει διαφορετικό σχήμα από την απλή λαβέτα και καλύπτει και τους δύο ώμους σαν μια κοντή μπλούζα χωρίς μανίκια. Μπορείς να αλλάζεις θέση στο μωρό χωρίς να μετακινείς τη λαβέτα από τον ένα ώμο στον άλλο. Μετά τον τρίτο μήνα τη χρησιμοποιείς και σαν σαλιάρα για το μωρό. Τέσσερις λαβέτες τετράγωνες και δύο λαβέτες XL καλύπτουν τις ανάγκες λίγων ημερών. Θα τις βρεις στην κατηγορία Λευκά είδη, Λαβέτες.


Πάνα αγκαλιάς ή αλλιώς Σεντονάκι αγκαλιάς


Η πάνα αγκαλιάς είναι ένα μικρό σεντονάκι. Καθώς τους πρώτους μήνες πρέπει να είσαι πολύ προσεχτική με την υγιεινή του μωρού, η πάνα αγκαλιάς σου λύνει τα χέρια. Την στρώνεις παντού, σε όλες τις επιφάνειες που δεν μπορείς να πλένεις και να σιδερώνεις συνέχεια όπως, το καρότσι, το ρηλάξ, το κρεβάτι σου, τον καναπέ σου, ακόμη και στις αγκαλιές των γιαγιάδων :) και είσαι ήχυχη. Το μέγεθος τους βολεύει για να τις στρώνεις αντί για σεντόνια και στην καλαθούνα ή το λίκνο. Τέσσερις έως έξι πάνες αγκαλιάς θα σε καλύψουν. Θα τις βρεις στην κατηγορία Λευκά είδη, Πάνες αγκαλιάς.


Ο Σωματοφύλακας

Οι περισσότερες μανούλες θέλουν να έχουν το μωρό τους δίπλα τους κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Αυτό όμως όσο βολικό και ευχάριστο κι αν είναι, είναι  επικίνδυνο για το μωρό, γιατί η κουρασμένη κοιμισμένη μαμά δεν μπορεί να ελέγξει τις κινήσεις της και άθελα της μπορεί να πέσει πάνω στο μωρό.
Ο Σωματοφύλακας μοίαζει με σωσίβιο που εμποδίζει το σώμα την μαμάς να πλησιάσει το μωρό.
Πάρε ένα Σωματοφύλακα και προσφέρε άφοβα στο μωρό και στον ευατό σου τα ωφέλη της συγκοίμησης.
Θα το βρεις στην κατηγορία Λευκά είδη, Σωματοφύλακας


Μαξιλάρι ασφαλείας
Μπορεί να έχεις ακούσει ότι στα μωρά δεν βάζουμε μαξιλάρι. Αυτό είναι σωστό όταν πρόκειται για το απλό μαξιλάρι όπως όλοι το γνωρίζουμε. Το μαξιλάρι ασφαλείας είναι κάτι διαφορετικό. Έιναι ένα υπόστρωμα που δίνει κλίση στο σώμα του μωρού, με το κεφαλάκι του να είναι πιο ψηλά από το υπόλοιπο σώμα. Αυτή η θέση βοηθάει πολύ το μωρό να ρεύεται και να μην καταπίνει τις γουλιές του με τον κίνδυνο να πνιγεί. Επίσης βοηθάει το μωρό να αναπνέει ευκολότερα όταν είναι συναχομένο και οι μύξες το ταλαιπωρούν. Υπάρχει σε τρία μεγέθη ώστε να ταιριάζει σωστά στην βρεφική κούνια, στην καλαθούνα και στο λίκνο. Μπαίνει πάνω στο στρώμα. Θα τις βρεις στην κατηγορία Λευκά είδη, Βρεφικά μαξιλάρια


Αλλαξιέρα
Ότι πιο βολικό και πρακτικό για να αλλάζεις πάνα στο μωρό. Η αδιάβροχηαλλαξιέρες είναι παχιά και μαλακή και φυσικά αδιάβροχη! Μπορείς να την βάλεις παντού. Ακόμα και πάνω στον πάγκο του μπάνιου αν χωράει. Υπάρχουν σε διάφορα μεγέθη για να ταιριάζουν πάνω σε έπιπλα, στα κρεβάτια ή όπου αλλού σε βολεύει να την ακουμπήσεις. Είναι πολύ ελαφριά και μπορείς να την πάρεις μαζί σου στα ταξίδια. Έχουμε και ειδικό μέγεθος που διπλώνει για την τσάντα του μωρού που θα κουβαλάς πάντα μαζί σου. Θα τη βρείς στην κατηγορία Μπάνια & Αλλαξιέρες.


Τσάντα μαμάς
Η τσάντας μαμάς θα σε συνοδέυει για πολύ καιρό σε κάθε σου βόλτα και εξόρμυση με το μωρό. Θα την έχεις μονίμως γεμάτη με όλα τα απαραίτητα πραγματάκια που χρειάζεσαι για την φροντίδα του μωρού έξω από το σπίτι. Αυτά είναι πάνες, μωρομάντηλα, αλλαξιά ρούχων, λαβέτα, αλλαξιέρα ή σελτέ, κουβερτάκι, μπιμπερό, γάλα, παγούρι, σαλιάρα, πιπίλα, παιχνιδάκια, κιτ πρώτων βοηθειών και ότι άλλο πιστεύεις ότι μπορεί να χρειαστείς. Πολλές μανούλες βολέυουν μέσα στην τσάντα μαμάς και τα προσωπικά τους είδη. Οι τσάντες αυτές έχουν πολλές χωριστές θήκες και διαχωριστικά, για εύκολη τοποθέτηση και πρόσβαση στα πράγματα. Πλένονται εύκολα στο πλυντήριο. Θα τις βρεις στην κατηγορία Τσάντες μαμάς.


Ποδιά Θηλασμού

Οι θηλάζουσες μανούλες κυκλοφορούν, στα μαγαζιά, στις καφετέρειες, στις ταβέρνες! Τι γίνεται όμως όταν έρθει η ώρα να θηλάσεις το μωρό; Για να μην φοράς πάντα ειδικά ρούχα θηλασμού, μπορείς να έχεις μαζί σου την ποδιά θηλασμού. Η ποδιά καλύπτει το σώμα σου, οπότε μπορείς να ανεβάσεις την μπλούζα σου ή να ξεκουμπώσεις το πουκάμισο σου, χωρίς να αποκαλύπτεις το σώμα σου στην παρεά σου. Το πιο σημαντικό όμως είναι, οτι το μωρό απομονώνεται από το περιβάλλον και με ηρεμία συγκεντρώνεται στο θηλασμό. Η ποδιά θηλασμού Mohter baby, έχει μπανέλα που κρατάει μακριά το ύφασμα απο το πρόσωπο του μωρού και αφήνει ένα παραθυράκι για να μπορείς να το βλέπεις. Δες τες στην κατηγορία Μέλλουσα μαμά, Θηλασμός.


Υπνόσακος
Ο υπνόσακος είναι ένα ολόσωμο φορμάκι με ζεστή επένδυση. Σαν παπλωματάκι ραμμένο σαν φορμάκι. Κρατάει το μωρό ζεστό και όσο κι αν κουνάει χέρια και πόδια ο υπνόσακος παραμένει στη θέση του, σε αντίθεσή με τα σκεπάσματα που μετακινούνται και συχνά κουκουλώνουν το μωρό. Υπάρχει υπνόσακος ειδικός για μωρά έως 6 μηνών και για παιδάκια μέχρι 5 ετών. Στην κατηγορία Υπνόσακοι θα τους βρεις όλους.


Μπέρτα μπάνιου

Η μπέρτα μπάνιου είναι  μια απορροφητική πετσέτα με κουκούλα σε σχήμα V. 
Μόλις τελειώσεις το μπάνιο του μωρού αμέσως το τυλίγεις με την μπέρτα και βάζεις το κεφαλάκι του στην κουκούλα για να μην κρυώνει. Η μπέρτα απορροφά τη υγρασία από το σώμα του μωρού αμέσως. Μέχρι να αρχίσει το παιδάκι να περπατάει είναι πολύ βολική. Θα χρειαστείς δύο μπέρτες. Μπορείς να τις βρεις στην κατηγορία Λευκά είδη, Μπέρτες μπουρνούζια.


Ζιπουνακι

Το ζιπουνάκι είναι το εσώρουχο του μωρού. Φοριέται πάνω από την πάνα. Είναι ολόσωμο για να καλύπτει σταθερά την κοιλιά και την μέση του μωρού. Μπαίνει εύκολα και από το κεφάλι και από τα πόδια γιατί οι ώμοι είναι ραμμένοι σαν φάκελοι και αν τους ξεδιπλώσεις αφήνουν μεγάλο άνοιγμα για να περναέι όλο το σώμα του μωρού. Βολεύει πολύ όταν λερώνεται το ζιπουνάκι με τσίσα ή υγρά κακα, να το βγάζεις από τα πόδια. Θα χρειαστείς αρκετά ζιπουνάκια. Στα 10 που θα αγοράσεις σου κάνουμε 2 επιπλέον ζιπουνάκια δώρο. Έναι καλή ευκαιρία γιατί μπορείς να διαλέξεις όποιο μέγεθος θέλεις και όποιον τύπο σε βολεύει, κοντομάνικο, μακρυμάνικο, αμάνικο. Θα τα βρείς στην κατηγορία Ρουχαλάκι για μωρά, Ζιπουνάκια.
Top